Sınıflandır-ma!


Sınıflandırma
     Toplu konutun ilk örnekleri sanayi devrimi ile işçiler için üretilen fabrikalara yakın alanlarda kurulan  örneklerinden günümüze kadar gelen bir süreçte değerlendirebiliriz. İlk örnekleri ihtiyaca binaen yapılmış yapılar olarak ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminden örnek verecek olursak saray eşrafı için İstanbul’da Beşiktaş Akaretlerde inşa edilmiş sıra evleri gösterebiliriz.  Cumhuriyet döneminde yapılmaya başlayan toplu konut örnekleri ve günümüze kadar gelen bir taraftan gecekondular diğer taraftan politik kararlarla anahtar vaatleri arasında öngörüsüz kontrolsüz bir yapı politikası…
                Günümüzde toplu konut anlayışına toplu villa kentleri de dâhil olmuş, bunlar kendi sınırlarını yüksek duvarlarla çevirmiş içerisine girmek istediğinizde birçok soruyu cevaplamak zorunda kaldığınız kendi içlerinde sosyal alanları olan asosyal yaşam alanlarına dönüşmüştür. Kendini kent yaşamından soyutlayan yeni bir yaşam! Kentli ama değil!
                Bu tür bir gelişim gösteren bir yapılaşma gelecek nesillerde ciddi sınıflandırmalara neden olacak diye kaygılanırken, devletin kurumu olan Toki bu süreci son 7-8 yıldır destekleyen politikaları sonucu gelecek dediğimiz süreci günümüze kadar indirgemiştir.  Ayrışmalara her an hazır bir milleti sınıflandırmak da kolay bir iş olacaktır…
                Toki ve Kiptaşın yapmakta olduğu yapılara baktığınızda belli maddi gelire sahip insanların oturduğu ve fakir ile zengin arasına çizilen çizgilerin kalınlaşmasında etkin rol oynadığını görüyoruz.  Toplum hızlı bir biçimde ayrışmaya sürüklenmektedir. Yakın gelecekte şehir merkezlerine yakın yerlerde oturabilmek için maddi imkanlarınızın yüksek olması gerekecek. Zengin değilseniz şehrin kuytu köşelerinde sizin için yığıntılar Toki tarafından oluşturuluyor.   
Yüksekçe ördüğünüz duvarları yıkabilirsiniz, yetişen yeni neslin düşlerinde oluşan duvarları nasıl yıkacaksınız?
                Toki’nin yapması gereken konut sayısını artırmak olmamalıdır, toplumsal yaşamı destekleyen, yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemelidir. 

Yorumlar

Adsız dedi ki…
umarım sizde paranın akışına kapılmaz bu düşüncenize sadık kalırsınız
temiz bir dünyada yaşamak ümidi ile iyi çalışmalar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BAYRAM ÇEVİK kimdir?

Bir Mimarın Deprem notları…

Deprem !